top of page

Wat doe ik

 Als gecertificeerd paardencoach bied ik mentale ondersteuning bij persoonlijke ontwikkeling, in de omgeving van dieren, buiten in de natuur.

IMG_4913_edited.jpg

Coachen met behulp van Paarden

"paarden oordelen niet, zij laten zien wat werkt en wat niet"

Coaching met behulp van Paarden is een vorm van coaching waarbij paarden worden ingezet als hulpmiddel in coachsessies van mensen. Er wordt in de bak of in het weiland gewerkt. We zitten niet op het paard maar we staan bij/naast het paard.

Omdat paarden niet oordelen, eerlijk en heel sensitief zijn, voelen zij precies aan wat er bij jou speelt, vaak is dit iets dat aan de buitenkant niet waarneembaar is. Zij doorgronden feilloos niet congruent gedrag. We zeggen soms, met een grote glimlach op ons gezicht, dat het goed gaat terwijl dat van binnen vaak niet zo is. Het paard laat zich niet voor de gek houden en ziet /voelt dit direct. Met vaak heel subtiele bewegingen laat het paard zien dat je hoofd-, hart- en buik-gevoel niet congruent zijn met elkaar terwijl dit nu precies is wat het paard wel wil. Dit maakt dat coaching met behulp van paarden, op respectvolle wijze voor elkaar, confronterend kan zijn maar draagt wel bij om snel tot de kern van de vraag te komen.

Een paard is een prooi-, vlucht- en kuddedier. Het is voor paarden van levensbelang dat de hele kudde in staat is om te vluchten. Wanneer een kuddegenoot zich niet goed voelt, zullen de andere paarden ervoor zorgen dat hij sterk genoeg zal zijn om, wanneer nodig, te kunnen vluchten. Dit doen ze door stress, pijn of andere ongemakken van elkaar over te nemen om het vervolgens weer los te laten.

Paarden stralen energie uit en vangen energie op. Dit is precies wat er in een coachsessie met behulp van paarden ook gebeurt. Het paard wil in harmonie zijn met alle kuddegenoten en dus ook met jou op het moment dat jij samen met het paard in de bak staat. Het paard is er echt voor jou, om jou te helpen en om te zorgen dat jouw hoofd-, hart- en buikgevoel weer met elkaar in evenwicht zijn.

Als paardencoach heb ik het gedrag van paarden leren lezen. Dit maakt dat ik de sessie goed en veilig kan begeleiden en de feedback van het paard voor jou weet te vertalen. Deze vorm van coaching is zo puur dat het vooraf nooit duidelijk is welke kant het op zal gaan. Zowel voor de deelnemer als voor de coach ligt alles bij aanvang van de sessie nog open. Juist dit aspect draagt bij aan onverwachte, verrassende en inspirerende inzichten.

Iedere keer is het voor mij weer even magisch om mee te maken wat paarden ons kunnen laten zien. Dit is niet in woorden te vatten, het gaat om het gevoel, de energie en de ervaring.

IMG_4464_edited_edited_edited.jpg

Mental Coaching

Middels Mental Coaching ga je aan de slag met het beïnvloeden van je eigen gedachten en het vinden van je innerlijke motivatie. Zo krijg je inzicht in jouw manier van denken, jouw belemmerende overtuigingen/gedachten en in jouw gedrag wat er mogelijk toe heeft geleid dat je niet lekker in je vel bent komen te zitten, moeilijk keuzes kan maken of bent vastgelopen. Door de inzichten die je krijgt bij Mental Coaching wordt je bewuster van je eigen gedrag en manier van denken.


Ik begeleid je bij het creëren van een andere mindset om zo een blijvende gedragsverandering tot stand te brengen. Hiermee leer je beter met teleurstellingen, spanningen en druk om te gaan en kom je weer vitaler en gelukkiger in het leven te staan.

Ik maak hierbij gebruik van verschillende coachtechnieken waarbij het Lemniscaat model mijn kapstok is. Dit model staat symbool voor de levensbeweging, ademhaling en genezing.

Wat doe ik: Diensten
bottom of page